Πάτρα

Πάτρα

H Πάτρα  δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο ελληνικό και διεθνές λιμάνι. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορική και σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη η οποία διαθέτει μια συναρπαστική ενδοχώρα. Η Πάτρα, πρωτεύουσα της Αχαΐας και περιφερειακή πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται στη Β.Δ. Πελοπόννησο και λειτουργεί ως πόλος έλξης για χιλιάδες φοιτητές, αλλά ταυτόχρονα και ως αφετηρία εξορμήσεων με θαλασσινούς και ορεινούς προορισμούς.

Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Πάτρας μπορείς να ανακαλύψεις τη σύζευξη της ιστορίας και της αρχοντιάς του παρελθόντος με τα πολιτισμικά στοιχεία και τους θεσμούς του παρόντος.

Ο παλμός της πόλης γίνεται έντονα αισθητός στο εμπορικό κέντρο της, ανάμεσα στα πολυάριθμα και ποικίλα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια τα οποία ενώνουν πολυσύχναστοι πεζόδρομοι και πολύβουοι δρόμοι.

arxaio odeio

Σύντομη Ιστορία της Πάτρας

Η πόλη πήρε το όνομά της από τον αρχηγό των Αχαιών Πατρέα, το 12 αι. π.Χ..

Στα μέσα του 5ου αι. π.X. η Πάτρα συμμετέχει στο Α΄ Αχαϊκό Κοινό, ενώ το 280π.X. συμβάλλει  αποφασιστικά στην αναβίωση της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Το 146 π.X. η Πάτρα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους. Κατά τον 1ο αι. μ.Χ., μαρτύρησε στην Πάτρα ο Απόστολος Ανδρέας, ο πολιούχος άγιός της. Το 330 μ.Χ. η πόλη ανήκει στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 1205 κατακτάται από τους Φράγκους για να ανακτηθεί από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέχρι το 1458, οπότε την καταλαμβάνουν οι Τούρκοι. Κατόπιν της κήρυξης της Επανάστασης, το 1828, εισέρχεται στην Πάτρα με τα στρατεύματά του ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν κλείνοντας μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία της πόλης. Οι Άγγλοι, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί έμποροι, καθώς και οι Ιταλοί επαναστάτες που κατέφυγαν στην Πάτρα συγκροτούν στο τέλος του 19ου αι. την πολυεθνική παροικία, διαμορφώνοντας το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της πόλης. 

Σύμφωνα με την παράδοση, στην Πάτρα μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας, ο προστάτης Άγιος της πόλης.

agios andreas

Στις αρχές του 20ού αι., λόγω του αυξανόμενου μεταναστευτικού ρεύματος προς Αμερική, η Πάτρα αναδεικνύεται χάρη στο λιμάνι της και στην κομβική γεωγραφική της θέση (βορειοδυτική Πελοπόννησος) σε πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση. Σήμερα, η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη από άποψη πληθυσμού και η περιφερειακή πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ο «μητροπολιτικός» ρόλος της ολοένα  ενισχύεται μέσω της ανάπτυξης ισχυρών σχέσεων και αλληλεξαρτήσεων στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της υγείας και όλων των υπηρεσιών.

Στην Πάτρα γεννήθηκαν ο Κωστής Παλαμάς, ο γλύπτης Μέμος Μακρής και ο συνθέτης Λιόλιος.

Ένα αξιόλογο πολιτιστικό στοιχείο της σύγχρονης πόλης είναι το ετήσιο καρναβάλι, όπου διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο, μία παράδοση η οποία εισήχθη από την Ιταλία τον περασμένο αιώνα.. Η νεολαία της Πάτρας μαζί με τους νέους του Πανεπιστημίου οργανώνονται σε groups, ντύνονται με αποκριάτικα κουστούμια, χορεύουν στους δρόμους, κάνουν parties και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και στη μεγάλη παρέλαση της αποκριάς. Χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν μέρος κάθε χρονιά σε αυτό το φαντασμαγορικό πανηγύρι.

Η πόλη προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ψυχαγωγία και άθληση. Θίασοι, ορχήστρες και καλλιτέχνες δίνουν συχνά παραστάσεις, ενώ στη δημοτική έκθεση ζωγραφικής και σε ιδιωτικές γκαλερί υπάρχουν εκθέσεις γνωστών τοπικών και διεθνών ζωγράφων και γλυπτών. Επίσης, διατίθενται γήπεδα ποδοσφαίρου και κλειστά γυμναστήρια που εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό ομάδων. Τέλος, η Πάτρα φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της και τις πολλαπλές ευκαιρίες διασκέδασης που αυτή παρέχει.

Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι ο Παλαιός και ο Νέος Ναός του Αγίου Ανδρέα, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Βούντενης, τα Ρωμαϊκά Μνημεία (Ωδείο, Υδραγωγείο, Αμφιθέατρο, Γέφυρα), το Βυζαντινό Κάστρο, το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη,  το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, η Αchaia Clauss, ο Φάρος και το Δασύλλιο.  Επιπλέον, ο Νομός Αχαΐας διαθέτει ναούς και μοναστήρια με ιστορική βαρύτητα και γραφικά χωριά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

gefira rio antirio

Το λιμάνι της Πάτρας, όπως και στο παρελθόν, αποτελεί και σήμερα την εμπορική και τουριστική πύλη της Ελλάδας προς την Δύση, ενώ στην ανάπτυξη της πόλης σημαντικό ρόλο παίζουν οι εμπορικές και πολιτιστικές επαφές της με την Ιταλία.

limani

Πανεπιστημιούπολη Πατρών

Η Πανεπιστημιούπολη απλώνεται στην περιοχή του Ρίου, μίας κωμόπολης που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πατρέων, και η έκτασή της είναι 4,5 χμ2. Η γεωγραφική της θέση είναι πρόσφορη για την επικοινωνία τόσο με την ιστορική και δραστήρια πόλη της Πάτρας, χάρη και στα πυκνά δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας και στις διαδρομές με τρένο, όσο και με τη δυναμικά αναπτυσσόμενη κωμόπολη του Ρίου. Συγχρόνως, η Πανεπιστημιούπολη εκτείνεται σε μία περιοχή με αξιοσημείωτη χλωρίδα και πανίδα, στοιχείο που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επαφής με το φυσικό περιβάλλον και συνθήκες ηρεμίας για απερίσπαστη σπουδή και εργασία.

Η Πανεπιστημιούπολη περιλαμβάνει κτίρια συνολικής μικτής επιφάνειας 170.000 τ.μ., στα οποία στεγάζονται τα 22 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και οι Διοικητικές Υπηρεσίες.

Στην κατάφυτη Πανεπιστημιούπολη υπάρχουν, επίσης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Κεντρική Βιβλιοθήκη και άλλες Κεντρικές Λειτουργίες (Εκδοτικός Οίκος, Αθλητικό Κέντρο, Μουσεία Ζωολογικό και Βοτανικό , Βιβλιοπωλείο, Εστιατόριο και Κυλικεία), καθώς και Τράπεζα.

Πρόσβαση

  • Με Προαστιακό

Προαστιακός Πάτρας εκτελεί δρομολόγια κάθε μία ώρα και συνδέει την Πάτρα με το Ρίο. Το εισιτήριο κοστίζει 1,40 ευρώ και 1 ευρώ για τους φοιτητές ανά διαδρομή. Στον Προαστιακό, δίνεται στον επιβάτη η δυνατότητα μεταφοράς και του ποδηλάτου του.

Τα δρομολόγια του Προαστιακού εκτελούνται ανά μία ώρα από τις 06:30 έως τις 22:30 για τη διαδρομή Άγιος Ανδρέας - Πάτρα - Άγιος Βασίλειος και ανά μία ώρα από τις 07:00 έως τις 23:00 για τη διαδρομή Άγιος Βασίλειος - Πάτρα - Άγιος Ανδρέας.

Η διαδρομή Καστελόκαμπος - Πανεπιστήμιο - Νοσοκομείο και αντίστροφα καλύπτεται με λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επίσης, καθημερινά δρομολόγια τραίνων συνδέουν την Πάτρα με την Αθήνα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Ο σιδηροδρομικός σταθμός (ΟΣΕ) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στο λιμάνι (τηλ. 2610273694).

  • Με Λεωφορείο

Ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Ζαϊμη 2 & Όθωνος Αμαλίας (τηλ. 2610623886-8).

  • Με ΙΧ

Το Πανεπιστήμιο απέχει περίπου 10χλμ. από την πόλη της Πάτρας. Από το κέντρο της Πάτρας ακολουθήστε την οδό Κορίνθου μέχρι το τέρμα της, κατόπιν ακολουθήστε την οδό Πανεπιστημίου και λίγο μετά το κλειστό γυμναστήριο "Ολυμπιονίκης Δημ. Τόφαλος", πριν περάσετε το ποτάμι (χείμαρρος Χάραδρος), στρίβετε δεξιά. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στο Πανεπιστήμιο με σαφείς πινακίδες.

  • Αστικές Συγκοινωνίες

Υπάρχει πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών, το οποίο συνδέει το κέντρο της Πάτρας με τα προάστια.

Το λεωφορείο με τον αριθμό 6 πoυ έχει αφετηρία στην oδό Eρμού, με συχνότητα κάθε 10-15 λεπτά, συνδέει το κέντρο της πόλης με την Πανεπιστημιούπολη, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστηπίου Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επειδή η γραμμή 6 δεν έρχεται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο, χρειάζεται προσοχή και πρέπει να υπάρχει σχετική πινακίδα προορισμού στο λεωφορείο.

  • Ταξί

Υπάρχουν πολλά ταξί διαθέσιμα όλο το εικοσιτετράωρο (Ραδιοταξί – τηλ.: 18300 / 2610450000 κά). Πλησιέστερoς σταθμός στo Πανεπιστήμιo είναι στo Nοσοκομείο του Ρίoυ.

agiou nikolaoy skalia

Περιπλάνηση στην Πόλη..

Ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου είναι γεμάτος όμορφα μαγαζάκια για ψώνια, καφετέριες και μικρές στοές με μπαράκια και καφέ με απίστευτα γλυκά. Τα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου γεμάτα ρεμπετάδικα και φαγάδικα. Τα ανεβαίνεις και βρίσκεσαι στον πεζόδρομο της Ηφαίστου. Για τους Πατρινούς η ομορφότερη γειτονιά. Ανθισμένη τα πρωινά και γεμάτη μαγαζάκια τα δειλινά, πλημμυρίζει από κόσμο. Πολύχρωμα και όμορφα στολισμένα ουζερί και τσιπουράδικα θα σου πάρουν την κούραση από την περιήγηση στην πόλη.

Η Πάτρα έχει μία από τις καλύτερες αγορές, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κάντε τα ψώνια σας στον πεζόδρομο (Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου), στην Μαιζώνος, στην Κορίνθου και στην Ερμού.

Μη ξεχάσετε σε καμία περίπτωση να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε Μαυροδάφνη, λουκούμια Πάτρας και Τεντούρα (Τοπικό λικέρ).

Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΚΤΕΛ
2610623886 – 8
ΟΣΕ
2610221311 / 273694 / 639108
Διόδια Ρίου
2610991442
Ραδιοταξί
2610346700
Τουριστική Αστυνομία
2610652512
Τμήμα Τροχαίας
2610433181
Ε.Ο.Τ.
2610622141 / 2610653358
Δημαρχείο Πατρών
2610275417
Κ.Ε.Π. Πατρών
2610243200
xartis patra